How to: Matritare prin turnare

Matrițare prin turnare: Cum sa creăm o matriță prin turnarea cauciucului siliconic sau poliuretanic

In acest tutorial vom urmari totii pasii necesari pentru Pregatirea suprafetei de lucru si a masterului, Amestecarea si turnarea corecta a celor doua componente ale cauciucului, Demularea si folosirea matritei pentru copiere
Inainte de a incepe asigurati-va:
– Ca cele doua comoponente au fost depozitate corect: 18-25 de grade Celsius
– Ca cele doua componente ale cauciucului siliconic (A si B) au fost aclimatizate cu cel putin 24 de ore in incaperea in care matrita se executa
– Ca toate instrumentele folosite sunt curate
– Ca purtati echipament de protective adecvat: manusi, ochelari de protective, halat

poza silicon1

Timp necesar:

30

Minutes

Echipamente necesare:

– Manusi, ochelari de protective, halat.
– Spatule de amestec, de preferat plane, nu rotunde (minim 3 – cate una pentru fiecare componenta, plus una pentru mixare.
– Pensula. Optional, daca masterul are detalii foarte fine, se recomanda o prima pensulare a siliconului, inainte de turnarea efectiva.
– Master (piesa pe care doriti sa o copiati). Atentie: unele materiale folosite pentru realizarea masterelor se pot deteriora la extragerea lor din cauciucul vulcanizat.
– Placa de montaj (de aceasta placa se asigura masterul pentru a nu se deplasa in timpul vulcanizarii cauciucului). Poate fi orice material care nu adera la silicon: plastic, lemn vopsit, carton vopsit etc.
– Camera de vacuum (optional).

Materiale necesare:

– Recipiente de amestec: pahare sau alte tipuri, de preferat cu peretii fara riduri sau modele
– Materiale pentru delimitarea ariei de turnare (fasii din material plastic subtire, carton vopsit, plastilina (fara sulf), orice tip de material din care puteti confectiona rapid peretii (malurile) care inconjoara piesa master
– Agent de demulare (optional). Este necesar daca copiati mastere realizate din rasini poliuretanice, acrilice, epoxy sau din alte composite care pot adera la silicon
– Agent tixotropic (optional). Este un agent de ingrosare care ridica gradul de vascozitate al cauciucului, putand fi astfel pensulat inainte de turnarea efectiva. Pentru pensulare folositi agent tixotropic in proprtie de 3-10% https://marmura-lichida.ro/produs/agent-tixotropic-10g/

Pasi Tutorial:

marmura lichida emag dna naftanaila
Pasul 1: Pregatirea suprafetei de lucru si a masterului

– Suprafetele, materialele si masterul trebuie sa fie curate, lipsite de grasimi, praf sau alte elemente care pot afecta calitatea vulcanizarii cauciucului. Folositi alcool pentru curatare si lasati-l sa se evapore complet inainte de a incepe
– Asigurati masterul de placa de montaj (fie cu dublu adeziv, cu pistolul de plastic lichid, plastilina fara sulf sau cu orice alt adeziv temporar suficient de puternic sa pastreze masterul lipit ferm de placa, dar si usor de indepartat manual dupa terminarea matritei
– Creati in jurul piesei master un perete de delimitare a ariei de turnare. De obicei distanta dintre Master si perete trebuie sa fie de minim 3-4 mm, insa cu cat matrita este mai mare, cu atat distanta trebuie sa fie mai mare. Practic aceasta distanta va fi grosimea peretului de silicon al matritei care va suporta presiunea compozitului care se toarna ulterior.
– Inaltimea acestui perete de delimitare trebuie sa fie mai mare cu cel putin 2 mm fata de inaltimea masterului.
– Sigilati complet acest perete, precum si portiunea de contact a peretelui cu placa de montaj. Atentie: orice fanta in acest ansamblu va provoca scurgerea si irosirea siliconului. Cauciucul se poate scurge si printr-o fanta de cativa microni
– Daca e cazul, protejati masterul cu agent de demulare, care va preveni lipirea de cauciuc, permitand astfel o demulare facila.

silicon rtv2 de aditie platinum amestecare
Pasul 2: Amestecarea corecta a celor doua componente ale cauciucului

– Amestecati ambele componente in prealabil, fiecare in recipientul propriu, (pentru fiecare componenta folositi alta spatula sau instrument de mixare si nu le schimbati intre ele). Pe durata depozitarii, cele doua parti pot avea depuneri de substanta activa care trebuie sa fie dispersata uniform in toata masa lichidului inainte de a extrage din bidon o anumita cantitate pentru mulaj.
– Cantariti cu atentie prima componenta a cauciucului cu ajutorul unui cantar electronic calibrat, direct in recipientul de amestec.
– Cu recipientul pe cantar (care contine Componenta A cantarita) setati cantarul la zero.
– Cantariti cu aceeasi atentie cea de-a doua componenta, turnand-o peste Componenta A, in acelasi recipient de amestec.
– Componenta A trebuie sa aiba aceeasi greutate ca si Componenta B (formularea permite 3% abatere, insa e de preferat ca aceasta sa nu existe sau sa fie cat mai mica).
– Timpul de lucru este de 30-40 de minute la temperatura de 22 grade Celsius. Acesta incepe din momentul turnarii celei de-a doua componenta.
– Amestecati ferm (manual sau mecanizat) cateva minute. Apoi stergeti bine cu spatula peretii recipientului de amestec, incercand sa va asigurati ca antrenati in amestec cauciucul neamestecat ramas pe peretii vasului.
– Reluati procedura de amestec si de stergere a peretilor de minim 3 ori.
– Optional, dar recomandat, este turnarea cauciucului amestecat in alt recipient curat, dupa amestec. In acest fel va asigurati ca folositi exclusiv cauciuc amestecat correct.
– Dupa amestec, optional, cauciucul se introduce in camera de vacuum pentru eliminarea aerului din compozit. Daca nu dispuneti de aceasta camera de vacuum, puteti vibra cateva minut6e recipientul, antrenand aerul din cauciuc sa iasa la suprafata.

Pasul 3: Turnarea cauciucului
Pasul 3: Turnarea cauciucului

– Daca e cazul, pentru matrite cu detalii extrem de fine, pensulati un prim strat, inainte de turnarea efectiva. Va asigurati astfel ca siliconul “intra” in toate detaliile.
– Turnarea cauciucului in aria de turnare se face in fir subtire (pentru a elimina eventualele bule de aer ramase.
– De asemenea, turnarea se face langa piesa master, nu peste aceasta. Cauciucul trebuie sa urce pe piesa, nu sa cada peste master.
– Continuati turnarea pana cand piesa este complet acoperita de silicon, cu cel putin 2-3 mm peste.

poza silicon1
Pasul 4: Demularea si folosirea matritei pentru copiere

– Demularea piesei master din cauciuc nu poate interveni mai repede de 3 ore de la ultimul strat pensulat sau de la turnare.
– Folosirea efectiva a matritei pentru copiere este recomandata dupa 24 de ore de la realizare.
– Protejati matrita ori de cate ori puteti sau este necesar cu agent de demulare.
– Pastrati matritele intr-un loc uscat, ferit de umezeala, de praf, la o temperature optima de 18-25 de grade Celsius.
– Curatati matritele inainte de pastrare.

Continut Cos
Scroll to Top